07 AM | 17 Gru

Jak przyrządzić herbatę matcha?

Zielona herbata matcha posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Dlatego coraz więcej osób interesuje się sposobami na odpowiednie jej przygotowanie. Proces parzenia jest bowiem bardzo istotny, przede wszystkim ze względu na walory smakowe. Warto zatem poznać metody, pozwalające wydobyć z tego napoju wszystko, co najlepsze.

Prosto i skutecznie 

W celu odpowiedniego przyrządzenia herbaty matcha potrzebujemy następujących akcesoriów: czarki, bambusowej trzepaczki (tzw. chasen) oraz bambusowej łyżeczki (chashaku). Następnie wsypujemy dwie bambusowe łyżeczki proszku do czarki, po czym zalewamy go 100 ml wody o temperaturze 80 stopni. W tym czasie powinniśmy intensywnie mieszać nasz napój za pomocą trzepaczki, aż do momentu, gdy na powierzchni pojawi się gęsta, zielona piana. Po uzyskaniu pożądanego efektu  dolewamy odpowiednią ilość wody, zależnie od tego, jak mocną herbatę preferujemy.

Innym skutecznym sposobem na rozkoszowanie się matchą jest przygotowanie jej w butelce z wodą mineralną. Należy wsypać odpowiednią porcję do środka, dokładnie zakręcić korek, a później kilka razy energicznie potrząsnąć. Oczywiście skupiając się na idealnym przyrządzeniu naparu, nie możemy zapominać o kupnie dobrego surowca. W tym celu najprościej jest skorzystać z oferty sklepów zajmujących się produktami ekologicznymi np. https://marketbio.pl/category/zdrowa-zywnosc-herbaty-matcha. Dzięki temu możemy mieć pewność, że kupiliśmy herbatę wysokiej jakości, co w połączeniu z odpowiednio przeprowadzonym procesem parzenia, pozwoli nam cieszyć się, zarówno smakiem, jak i wartościami zdrowotnymi matchy.  

Napisz odpowiedź bądź skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziewiętnaście − 7 =