09 AM | 16 sie

Kwas salicylowy – jakie ma zastosowanie?

Co to jest kwas salicylowy?

Kwas salicylowy to związek organiczny, który jest rozpuszczalny w wodzie i ma szerokie zastosowanie. Jest on używany do produkcji aspiryny, która jest używana do leczenia bólu i stanów zapalnych. Kwas salicylowy ma również zastosowanie kosmetyczne i można go znaleźć w wielu produktach bez recepty na skazy, trądzik i inne choroby skóry.

Kwas salicylowy to beta-hydroksykwas (BHA), który pochodzi z wyciągu z kory wierzby. Kwas salicylowy jest popularnym składnikiem produktów do pielęgnacji skóry ze względu na jego właściwości złuszczające, poprawiające strukturę i koloryt skóry oraz zapobiegające powstawaniu wyprysków.

Kwas salicylowy zawdzięcza swoją nazwę korze wierzby, która była używana przez rdzennych Amerykanów jako środek na gorączkę i ból. Odkryto, że aktywnym składnikiem tego ekstraktu jest salicyna, która później stała się znana jako kwas salicylowy.

Kwas salicylowy złuszcza skórę

Działanie złuszczające kwasu salicylowego wynika z jego zdolności do rozluźniania wiązań między martwymi komórkami skóry na jej powierzchni. Dzięki temu jest skutecznym środkiem do leczenia trądziku i zaskórników, ponieważ zmniejsza zatkane pory i odblokowuje mieszki włosowe. Pomaga również zmniejszyć stan zapalny związany z wypryskami.

Do czego służy kwas salicylowy?

Kwas salicylowy jest składnikiem wielu miejscowych zabiegów na trądzik ze względu na jego zdolność do złuszczania skóry i odblokowywania porów. Ma również właściwości przeciwzapalne, które pomagają zmniejszyć zaczerwienienie i obrzęk w zapalonych pryszczach.

Jeśli chcesz nabyć kwas salicylowy – Sesderma, jest miejscem, w którym bez problemu go kupisz.

Napisz odpowiedź bądź skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 + 13 =