Hashimoto, a dobranie właściwej diety

Hashimoto, a dobranie właściwej diety
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Hashimoto to choroba autoimmunologiczna, która ma postać przewlekłego zapalenia tarczycy. Za jej przyczynę uznaje się najczęściej czynniki genetyczne i przewlekły stres. Leczenie polega na przyjmowaniu hormonu tarczycowego, lewotyroksyny. Ponadto wsparciem w leczeniu Hashimoto jest zbilansowana dieta.  

Posiłki wspomagające pracę tarczycy

Dieta w Hashimoto pomaga wyciszyć stan zapalny i eliminować nieprzyjemne obawy choroby. Zmianę nawyków żywieniowych warto zacząć od konsultacji z dietetykiem, który uwzględni wiek, płeć, codzienną aktywność oraz preferencje kulinarne pacjenta. Kluczowe jest regularne spożywanie kilku posiłków dziennie. Nawyk ten pomaga utrzymać stałe tempo przemiany materii, a w konsekwencji lepiej kontrolować wagę. Posiłki mają za zadanie wspomóc pracę tarczycy. Dlatego należy włączyć do codziennego menu jod, żelazo i selen. Jod znajduje się głównie w przetworach mlecznych i owocach morza. Żelazo to składnik czerwonego mięsa i zielonych warzyw liściastych, natomiast selen występuje w rybach, jajach i grzybach. Dodatkowo odpowiednia ilość błonnika pozwala ograniczyć zaparcia. Produkty, które należy wykluczyć z diety to przede wszystkim cukier oraz gluten. Eliminacja produktów z wysokim indeksem glikemicznym zapobiega wyrzutom insuliny. Dieta bezglutenowa sprzyja z kolei łagodzeniu procesów zapalnych. Ponadto na co dzień należy unikać soi i warzyw kapustnych, które upośledzają pracę tarczycy. Stosowanie się do tych zaleceń pomaga trzymać w ryzach chorobę i wpływa na lepsze samopoczucie pacjenta.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*