Jaki olej używać, przy przyrządzaniu codziennych posiłków?

Jaki olej używać, przy przyrządzaniu codziennych posiłków?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Korzystanie ze zdrowych tłuszczy podczas przygotowywania codziennych posiłków, korzystnie wpływa na stan zdrowia i samopoczucia. Jest wiele zdrowych alternatyw dla zwykłego oleju czy tłuszczu zwierzęcego. Warto wiedzieć, po jaki olej sięgać, by cieszyć się pełnią sił witalnych. Nieco na temat zdrowego tłuszczu roślinnego można przeczytać m.in. tutaj: https://olejarnia-gaja.pl/olej-z-ostropestu/.

Po jakie tłuszcze roślinne sięgać?

– Olej z pestek słonecznika – jest to olej wykazujący bardzo wysoką zawartość witaminy E, A i D. W szczególności poleca się go do codziennego spożycia dla kobiet w ciąży i osób zmagających się z problemami skórnymi. Nasiona słonecznika poddawane są tłoczeniu na zimno, dlatego też olej nadaje się do wzbogacania dań lub sałatek bez podgrzewania. Można go również spożywać na zimno.

– Olej z ostropestu – olej z ostropestu jest polecany dla osób cierpiących na schorzenia wątroby, nadmiar cholesterolu czy zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Zawiera duże ilości witaminy K, E i C, a do tego cenne fitosterole i minerały, które korzystnie wpływają na odporność i detoksykację organizmu.

– Olej lniany – jest tłoczony na zimno i świetnie sprawdza się w walce z cholesterolem, nadciśnieniem czy zaburzeniami funkcjonowania układu pokarmowego. Nie nadaje się do stosowania na gorąco, jednak może być dodatkiem do sałatek, grzanki czy do bezpośredniego spożycia.

– Oliwa z oliwek – jest to popularny tłuszcz roślinny, który pozyskuje się z tłoczenia oliwek. Chroni serce, pomaga uniknąć zawału, wykazuje właściwości przeciwzapalne. Oliwę z oliwek nadaje się do smażenia i wbrew stereotypom, nie traci wówczas swoich cennych właściwości.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*