11 AM | 14 Lut

Jak dbać o kuchenne akcesoria?

Przybory ułatwiające gotowanie i przygotowywanie posiłków są nieodłącznym elementem każdej kuchni. Drewniane, silikonowe czy metalowe przyrządy w postaci łyżek, nabierek, desek do krojenia czy ostrzałki do noży kuchennych posłużą nam długie lata, jeśli odpowiednio zadbamy o ich konserwację i nie zaniedbamy ich pielęgnacji. Należy bowiem pamiętać, że podobnie jak elementy zastawy czy inne naczynia, w pełni wyposażony przybornik kuchenny również źle zareaguje na kontakt z silnymi detergentami i czyścikami. Sprawdź, w jaki sposób przechowywać i myć kuchenne akcesoria, by nie uległy szybszemu zużyciu. 

Zwróć uwagę na materiał, z którego zostały wykonane przybory w Twojej kuchni

Zanim szybkim ruchem wrzucimy drewnianą deskę do krojenia czy łyżkę do mieszania, wykonaną z tej samej faktury, do zmywarki zastanówmy się czy nie szybciej, ekonomiczniej i bez ryzyka zniszczenia będzie zadbać o nią domowymi sposobami. Drewniane elementy wyposażenia przybornika kuchennego warto przecierać wilgotną ściereczką z dodatkiem octu i olejować przy pomocy oliwy z oliwek.

Dobrym sposobem na nieprzyjemne zapachy, który jednocześnie zdezynfekuje ten rodzaj akcesoriów jest skraplanie ich sokiem z cytryny. Z kolei porcelanowe i metalowe przyrządy pomocne w gotowaniu najlepiej myć pod bieżącą wodą, miękką gąbką z niewielkim dodatkiem płynu do naczyń. Pod żadnym pozorem nie używaj drucianych czyścików, które spowodują rysy i trwałe uszkodzenia. Podobnie rzecz się ma w przypadku noży kuchennych, które poza wodą i detergentem i ostrzeniem nie wymagają większej pielęgnacji. Czyściki sprawdzą się za to idealnie w przypadku czyszczenia ostrzałki do noży. 

Napisz odpowiedź bądź skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziewiętnaście − 17 =