Dlaczego powinniśmy jeść więcej czekolady?

Dlaczego powinniśmy jeść więcej czekolady?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Czekolada to pyszny smakołyk, który może być również dobry dla Twojego zdrowia. Kakao w czekoladzie pochodzi z ziarna kakaowego, które jest w rzeczywistości nasionem drzewa kakaowego. Ziarna kakaowca rosną w krajach tropikalnych, takich jak Afryka, Ameryka Południowa i Indonezja.

Smakołyk bogów

Jedzenie czekolady to dobra rzecz – https://www.chocobox.pl/. Ziarno kakaowe to nasiona Theobroma cacao, jedynego na świecie gatunku żywności, którego nazwa pochodzi z greckiego mitu (Theobroma oznacza „pokarm bogów”). Czekolada zawiera wiele ważnych składników odżywczych, w tym żelazo, magnez i cynk.

Czekolada zawiera również substancje pobudzające, takie jak kofeina i teobromina, które są podobne do kofeiny, ale łagodniejsze. Te stymulanty mogą pomóc poprawić nastrój, poziom energii i czujność. Co jak co, ale tu powinniśmy być zgodni, taka niewinna tabliczka, lub chocobox, wywołują uśmiech na twarzy! Stymulanty te, mogą również tłumić apetyt, dzięki czemu łatwiej jest kontrolować przyrost masy ciała.

Słodka, a działa jak lek!

Czekolada jest bogata w przeciwutleniacze zwane flawonoidami, które mogą chronić przed niektórymi chorobami poprzez ochronę komórek przed wolnymi rodnikami, które powodują uszkodzenia w organizmie.

Niektóre badania sugerują, że jedzenie czekolady może nieznacznie obniżyć ciśnienie krwi poprzez rozluźnienie naczyń krwionośnych, dzięki czemu są one mniej podatne na zwężenie lub skurcz podczas bicia serca, lub skurcze oskrzeli.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*