08 AM | 12 maja

Sprzęt przydatny w pączkarni

Pączkarnia kojarzy się smacznie i aromatycznie. Kto nie lubi ociekających lukrem świeżych i pachnących pączków? Nowe lokale powstają jak grzyby po deszczu, a unoszący się z nich w powietrzu zapach przyciąga tabuny klientów, spragnionych wspaniałego smaku. Tymczasem to, co wydaje się idyllą dla klienta, w rzeczywistości jest sporym wyzwaniem organizacyjno- logistycznym. Stworzenie własnego punktu cukierniczego wymaga sporego nakładu pracy i kosztów, które z całą pewnością zwracają się z czasem, jednak są niezbędne na start.

Wyposażenie pączkarni nieco też odbiega od standardowego zaplecza cukierni. Muszą się tutaj znaleźć m.in. sprzęty do wprowadzania nadzienia do środka ciasta. Podczas pieczenia zwykłych serników czy szarlotek nie jest on wymagany. Jeśli mowa o profesjonalnym wyposażeniu takiego lokalu, to trzeba również wspomnieć o ubijaczkach do mas. Ich posiadanie czyni cały proces szybszym i bardziej efektywnym. Oszczędzany jest w ten sposób czas i pieniądze, przydatne w biznesie.

O czym jeszcze pamiętać?

Kolejna sprawa to smażalniki do pączków. Muszą być wykonane ze stali nierdzewnej i powłoki, która łatwo oczyścić z tłuszczu. Przy okazji sam proces wypieku musi gwarantować bezpieczeństwo pracowników, którzy się nim bezpośrednio zajmują. Urządzenie powinno też być pojemne, aby zmieściło większą partię słodkich przekąsek. Ponadto przydają się blachy do transportowania i układaniu wypieku. Także w ich wypadku kluczową sprawą jest sterylność oraz możliwość utrzymania higieny i czystości.

Napisz odpowiedź bądź skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pięć × 1 =