Picie yerba mate od kilku lat staje się coraz bardziej popularne. Mimo że sam obyczaj nie jest nowy (w Ameryce Południowej znany był już od wielu lat), wśród Europejczyków napar ten stał się rozpoznawalny dopiero jakiś czas temu. Herbata ta charakteryzują liczne właściwości prozdrowotne. Ma również działanie pobudzające i wzmacniające koncentrację, w związku z czym bywa uważana za zdrowszy substytut kawy.
Napój yerba mate pozyskuje się ze zmielonych liści i łodyżek ostrokrzewu paragwajskiego. Jej charakterystyczny smak oraz oryginalny sposób parzenia sprawiają, że moda na picie yerby zatacza coraz szersze kręgi. Ponieważ jednak tradycyjna yerba nieco różni się od klasycznej herbaty w torebkach, warto wiedzieć, od jakiego jej rodzaju zacząć. W poszukiwaniu wskazówek sięgnąć można do Internetu. Witryna https://ellatinoshop.com/ sugeruje na przykład, że swoją przygodę z yerbą warto rozpocząć od herbaty Campesino. Ze względu na średni stopień gorzkości oraz delikatny, miętowy posmak, jest świetną propozycją zarówno dla nowicjuszy, jak i amatorów. Inną wartą uwagi marką jest Ruvicha. Jej ziołowy smak z pewnością odpowiadał będzie tym, którzy nie są jeszcze przyzwyczajeni do picia yerby. Z kolei herbata Taragui, charakteryzująca się owocową nutą i pomarańczowym smakiem, idealnie zaspokoi gusta wszystkich wielbicieli tego naparu.