06 AM | 29 Cze

Przegląd najpopularniejszych przypraw kuchni japońskiej

Kuchnia japońska jest bardzo charakterystyczna, a przez to egzotyczna, szczególnie dla przeciętnego Europejczyka, który niekoniecznie orientuje się w kuchniach świata. Pełno w niej smaków rybnych, a także pikantnych przypraw, aromatycznych olejów i mało znanych na naszym kontynencie grzybów. Może być dobrą propozycją dla wegetarian, gdyż jest aromatyczna nawet bez mięsa i sycąca dzięki soi i kiełkom warzyw strączkowych. Od czego więc zacząć swoją przygodę z kuchnią japońską?

Potrawy kuchni japońskiej – jak przyrządzić je w domu?

Często wykorzystywanym składnikiem kuchni japońskiej są rozmaite owoce morza i ryby. Japonia kojarzy się wielu z nas właśnie z sushi, ale spotkać możemy też takie potrawy jak smażona ośmiornica czy ramen na bulionie rybnym. Nie musimy jednak szukać tych trudno dostępnych w naszej szerokości geograficznej składników, by przyrządzić takie dania od podstaw. Dobrej jakości bulion bez problemu znajdziemy w azjatyckich sklepach, podobnie jak specyficzny w smaku sos rybny, doskonały do przyrządzania sosu do makaronu udon.

Jako dodatek i przyprawa często pojawiają się także algi w rozmaitej formie, natomiast jako wykończenie i kropka nad „i” każdej potrawy używany jest sezam, złoty lub czarny, którym obficie posypuje się jedzenie przed podaniem. Pikantności sushi i sashimi dodaje z kolei najczęściej pasta wasabi, czyli z ostrego, zielonego chrzanu, który możemy znaleźć także w formie sproszkowanej: https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/wasabi-w-proszku-100g/, a warzywa i mięso doprawia się pastą misą ze sfermentowanej soi. Przy smażeniu walory smakowe podkreśla się olejem sezamowym o głębokim, orzechowym aromacie.

Napisz odpowiedź bądź skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 × 1 =