11 AM | 22 Kwi

Piekarnia – wymagany sprzęt potrzebny do pracy

Piekarnie to lokale gastronomiczno-sprzedażowe cieszące się w naszym kraju ogromną popularnością. Oferują bowiem rozmaite aromatyczne wypieki – począwszy od chleba (pszennego, żytniego, razowego itp.), poprzez bułeczki, rogale i drożdżówki z nadzieniem, a skończywszy na pączkach, ciastach czy ciasteczkach. Aby jednak funkcjonowały w pełni sprawnie, muszą być wyposażone w specjalistyczne urządzenia oraz akcesoria. Absolutna podstawa to co najmniej dwa piece cyklotermiczne wyposażone w pięć lub sześć komór.

Pamiętajmy o niewielkich, ale niezwykle istotnych dodatkach

Wspomniane we wstępie piece cyklotermiczne służą stricte do wypieku chleba i bułek. Posiadają wytrzymałą obudowę wykonaną ze stali nierdzewnej, komorę spalania, system ogrzewania olejowego (ewentualnie gazowego) i płyty wypiekowe o powierzchni od 8 do 32 m2 (w zależności od modelu). Co istotne, zapewniają dużą wydajność. Oprócz nich w każdej piekarni powinny się znaleźć uniwersalne piece obrotowe, które działają na takiej zasadzie, że wypiekane wyroby są umieszczone w obracającym się stale wózku. Wewnątrz konstrukcji krąży gorące powietrze rozprowadzane przez specjalną turbinę. W omawianym lokalu przydadzą się również z pewnością wagi piekarnicze (przeznaczone do precyzyjnego odmierzania ilości składników), zlewozmywaki, dozowniki wody, dzielarki do ciasta, zaokrąglarki do bułek, agregaty garownicze, krajalnice, mięsiarki spiralne, przesiewacze do mąki oraz rogalikarki. Wyposażenie musi ponadto obejmować różne drobne akcesoria, do których zaliczamy m.in.: blachy, łopatki, noże, rękawice ochronne, wałki, termometry, koszyczki rozrostowe, formy i skrobaki.

Napisz odpowiedź bądź skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiemnaście + 14 =