05 AM | 10 Mar

Jak zrobić w domu sushi?

Przygotowanie sushi wymaga wprawy oraz najwyższej jakości składników. Sama technika nie jest jednak trudna. Należy jedynie ściśle stosować się do receptur oraz wskazówek.

Niezbędny składnik

To właśnie ryż jest jego absolutną podstawą sushi, od której zależy harmonia i doskonałość smaku całego dania. Najlepiej używać ryżu kleistego, o okrągłych ziarnach mlecznej barwy. Po ugotowaniu nie jest sypki i trzyma zwartą formę. Po wyjęciu z wody, gdy jest jeszcze ciepły, powinien zostać nasączony specjalną zaprawą składającą się z octu ryżowego, cukru i soli. Niektórzy sushimasterzy dodają do niej także wino mirin lub wzmacniające smak wodorosty kombu. Wszystkie składniki zaprawy trzeba zagotować, wystudzić i delikatnie wymieszać z ciepłym ryżem.  Dobrą proporcją jest około 40 ml zaprawy na 200 g suchego ryżu.

Dodatki do sushi

Tutaj ograniczeniem jest jedynie wyobraźnia. Klasykiem są surowe ryby, takie jak łosoś, tuńczyk czy seriola o zwartym, białym mięsie. Popularnym dodatkiem do sushi jest też marynowany w słodkim sosie węgorz unagi, jak również warzywa – zarówno świeże, jak ogórek czy szczypiorek, jak i paski marynowanej tykwy oraz oshinko – marynowana biała rzepa. Tradycyjnie do zawijania rolek używa się glonów nori. Jednak jeżeli ktoś nie lubi ich specyficznego, morskiego smaku, można je zastąpić specjalnymi papierkami sojowymi, papierem ryżowym, a nawet paskami ogórka.

Podstawowymi narzędziami niezbędnymi do prawidłowego przyrządzenia sushi jest bambusowa mata, umożliwiająca zwijanie rolek, jak również bardzo ostry nóż.  Tylko naprawdę mocno naostrzonym nożem można dobrze pokroić składniki, jak i kawałki sushi. Wiele przydatnych akcesoriów można znaleźć na https://www.kuchnieorientu.pl/.

Napisz odpowiedź bądź skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

9 + 17 =