07 AM | 24 Lis

Jak dbać o akcesoria kuchenne?

Zadbane akcesoria kuchenne sprawiają, że codzienne gotowanie jest przyjemniejsze. Ułatwiają one również przygotowywanie posiłków. Co więcej, zrozumienie wymagań dotyczących pielęgnacji ulubionych narzędzi i przyborów przedłuża ich żywotność. Dzięki temu będą służyły Ci niezawodnie przez długie lata. Przekonaj się, w jaki sposób to osiągnąć!

Pielęgnacja drewnianych przyborów

Drewniane łyżki, deski do krojenia i miski wymagają mycia ręcznego. Zmywarka zniszczy drewno, powodując pękanie lub wypaczanie. Myj drewniane naczynia ciepłą wodą z mydłem. Następnie spłucz i wytrzyj do sucha. Przed schowaniem drewnianych przyborów dobrym pomysłem jest wcieranie w nie oleju. Dzięki temu nie będą pękały.

Konserwacja naczyń kuchennych

Z formami do pieczenia, garnkami, czy też patelnią kuchnia może spełniać swoją funkcję. Korzystając właśnie z tych akcesoriów i przyrządów, trzeba pamiętać, że wymagają one konserwacji zależnej od rodzaju materiału, z jakich zostały wykonane. Po każdym użyciu należy je oczyścić gorącą wodą i gąbką, a następnie wytrzeć do sucha. Dzięki temu nie będą one rdzewiały. Naczynia ze stali nierdzewnej i emalii można myć w zmywarce. Należy jednak unikać przy tym ostrych materiałów ściernych. Mogą one porysować powierzchnię naczyń. Przed ich schowaniem posmaruj ich wnętrze cienką warstwą oleju. 

Pielęgnacja noży

Używanie drewnianych desek do krojenia podczas siekania zapobiega stępieniu noży. Plastikowe znacznie szybciej tępią ostrza. Po użyciu umyj noże w gorącej wodzie z mydłem. Te wykonane ze stali nierdzewnej można pozostawić do wyschnięcia. Inne materiały mogą jednak rdzewieć. Dlatego należy je wysuszyć natychmiast po umyciu i spłukaniu.

Napisz odpowiedź bądź skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

10 + 2 =