To powszechne błędne przekonanie, że wędliny są niezdrowe. W rzeczywistości są to produkty bogate w białko i witaminy, spożywane na całym świecie od tysięcy lat.
Wędliny takie jak bekon, szynka, salami i chorizo powstają w wyniku solenia lub wędzenia mięsa przez kilka dni lub tygodni. Proces ten konserwuje mięso, zabijając bakterie, które mogą wywołać chorobę. Peklowanie dodaje również smaku do mięsa poprzez zwiększenie zawartości soli.
Niektórzy ludzie uważają, że wędliny mogą mieć wysoką zawartość tłuszczu i sodu, ale nie zawsze tak jest. W rzeczywistości nie ma dowodów na to, że spożywanie wędlin jest szkodliwe dla zdrowia – zwłaszcza jeśli wybieramy odmiany o niskiej zawartości sodu.
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów wędlin, ale które z nich są najzdrowsze? Termin „wędlina” może odnosić się do każdego rodzaju mięsa, które zostało pokrojone w cienkie plasterki i podane na zimno. Jest to łatwy sposób na dodanie białka do swojej diety, a do tego świetnie smakuje. Ale nie wszystkie wędliny są takie same – niektóre mają więcej kalorii i tłuszczu niż inne. Oto co musisz wiedzieć o najzdrowszych rodzajach wędlin:
Indyk jest jednym z najchudszych mięs i stanowi świetny dodatek do Twojej diety, ponieważ ma bardzo mało tłuszczu i cholesterolu. Jest również bogaty w białko i zawiera niacynę, witaminę B6 i selen – wszystkie niezbędne składniki odżywcze, które pomagają chronić przed chorobami serca.
Chuda wołowina powinna być częścią diety każdego człowieka, ponieważ zawiera niezbędne minerały, takie jak żelazo, cynk i fosfor. Ponadto wołowina dostarcza kwasów tłuszczowych omega-3, które zmniejszają stan zapalny w całym organizmie.
Kurczak jest również wysoki w białko, ale ma tendencję do niższej zawartości tłuszczu niż inne mięsa, takie jak wołowina lub wieprzowina. Jednak nadal musisz uważać na to, ile kurczaka jesz, ponieważ spożywany w nadmiarze może z czasem prowadzić do przyrostu wagi.
Jeśli lubisz wędliny, to ta strona odpowie na Twoje potrzeby: https://wedlinydlacalejrodziny.pl/.