Bardzo wiele produktów żywnościowych szybko traci swoją świeżość i nie nadaje się do spożycia. Wyrzucanie żywności jest jednym z problemów, z którym boryka się wiele gospodarstw domowych. Warto więc dowiedzieć się, jak skutecznie zapobiegać marnowaniu jedzenia i sprawić, aby produkty spożywcze zdecydowanie dłużej były świeże i smaczne.
Jednym ze sposobów na to, aby przedłużyć świeżość produktów takich, jak wędliny czy sery jest trzymanie ich w lodówce w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Ograniczy to dostęp powietrza i zapobiegnie rozwojowi pleśni czy drobnoustrojów. Warzywa warto dokładnie umyć, a następnie umieścić w specjalnej szufladzie, która najczęściej znajduje się na samym dole lodówki. Sprawi to, że dłużej będą one chrupiące i świeże. Świetnym pomysłem jest także zakup pakowarki próżniowej, którą znaleźć można pod adresem https://pakowarkiprozniowe.pl/pakowarki-prozniowe-rodzaje. Są to urządzenia, które pakują żywność do specjalnych opakowań, które są bardzo szczelne. W taki sposób można zabezpieczyć nie tylko wędliny czy nabiał, ale także pokrojone warzywa, a nawet owoce. Pozwoli to znacząco ograniczyć straty związane z marnowaniem żywności.