Piece wsadowe termoolejowe zostały skonstruowane w taki sposób, że wytrzymują nawet intensywną eksploatację. Zawdzięczają to najwyższej jakości materiałom, jak i nowoczesnym technikom produkcji. W tego rodzaju urządzeniu nośnikiem ciepła jest olej. Natomiast jego konstrukcja odpowiada za równomierny rozkład temperatury na półce. Po włączeniu pieca, pompa ciągle tłoczy znajdujący się w niej olej. Nowoczesny system sterujący, właściwe zaprogramowany, odpowiada za kontrolę jego pracy.
Powierzchnia grzejna kotła zbudowana jest z odpornych na podwyższone temperatury rur, które są ułożone w dwie cylindryczne spirale. Wiązka rur jest tak zaprojektowana, że przy najmniejszym obciążeniu powierzchni grzejnej można stworzyć optymalne warunki spalania. Piece piekarnicze wsadowe, niezależnie od konkretnego modelu, wyposażone są w wytwornicę pary do komory garowniczej. Ciekawym rozwiązaniem jest system podwójnego obiegu – DUO, który pozwala na montaż dwóch niezależnych od siebie systemów paneli grzewczych. Oba mogą podgrzewać podkłady pieca, nie wpływając w żaden sposób na pracę pierwszego. Z kolei piec sześciokomorowy rozdzielony na dwa segmenty po 3 pokłady, pozwala na wypiek w dwóch różnych temperaturach. Dodatkowym udogodnieniem jest także wyłączenie górnego segmentu, co oszczędza zużycie prądu. Strona intertnetowa: https://ibis.net.pl/oferta/piece-wsadowe-termoolejowe/ szczegółowo wyjaśnia zasady działania pieca termoolejowego, wskazując na różnicę poszczególnych jego modeli.