09 AM | 15 Gru

Jakie rozwiązania pomogą w spożywaniu lepszej jakości wody?

Często jakość wody z kranu w naszym domu budzi spore wątpliwości. Naturalnym jest, iż chcemy spożywać tylko takie produkty, co do których mamy pewność. W tym celu nierzadko kupujemy wodę butelkowaną, ale ten sposób postępowania oprócz niewątpliwej zalety jaką jest sprawdzony skład cieczy, ma również ogromną wadę – znacząco zwiększa ilość produkowanego przez nas plastiku. Dużo prostszym, tańszym i bardziej ekologicznym wyjściem z sytuacji jest uzdatnienie do picia wody kranowej.

Czynniki wpływające na jakość wody

Na ogólnie pojętą jakość wody wpływa wiele czynników, które nie zawsze będą od nas zależne. Zaliczamy do nich m.in.: stan rur (im starsze i bardziej zużyte tym więcej zanieczyszczeń obecnych w cieczy), standardy i stan zakładu wodociągów, które dostarczają nam ją do domu, miejsce, w którym mieszkamy, a także, o czym należy pamiętać, zachodzące zmiany klimatyczne. Na smak i zapach wody z kranu będą wpływały substancje chemiczne wykorzystywane do jej oczyszczania, np chlor, jak również stopień jej twardości. Należy również pamiętać, iż z jakością wody (nawet jeśli zostanie ona poddana obróbce termicznej i przegotowana) związany jest smak różnego rodzaju naparów, jak herbata czy kawa.

Domowa filtracja i oczyszczanie wody pitnej

Nie każdy z nas pamięta, iż najprostszym sposobem na pozbycie się niechcianych substancji z wody jest jej gotowanie (ok. 5 – 10 minut). Im dłuższy będzie okres czasu, w którym będziemy ją poddawać obróbce termicznej, tym lepszy stopień jej oczyszczenia. Niestety nierzadko jest to sposób niewystarczający i mało satysfakcjonujący, ale który można brać pod uwagę w nieprzewidzianych sytuacjach.

Jedną z najpopularniejszych i bardziej skutecznych metod na poprawę jakości wody pitnej jest jej odpowiednia filtracja. Służyć do tego procesu mogą specjalne i wygodne dzbanki wyposażone w wymienne filtry, które skutecznie pozbywając się zanieczyszczeń pozytywnie wpływają na smak i zapach naszej „kranówki”. Innym możliwym do zastosowania rozwiązaniem jest bateria trójdrożna filtrująca, którą montuje się na stałe. Dzięki niej możemy cieszyć się nieograniczonym dostępem do dobrej jakości wody, również służącej do gotowania potraw. Tego typu urządzenia są stosowane m.in. w profesjonalnych restauracjach.

Jeśli chcemy zaopatrywać nasz organizm nie tylko w wodę dobrej jakości, ale także taką, która będzie miała dodatkowe pozytywne właściwości ogólnoustrojowe, możemy pokusić się o kupno domowego jonizatora. Celem jego pracy jest przygotowanie cieczy o odpowiednim pH, zapobiegającej stanom zakwaszenia organizmu.

Sposoby na wodę gazowaną

Wielu z nas nie przepada za wodą niegazowaną, dlatego też czujemy się zmuszeni do regularnego zaopatrywania się w ogromne ilości plastikowych butelek. Dużo bardziej oszczędnym i ekologicznym sposobem będzie posługiwanie się dobrej jakości saturatorem. Jest to urządzenie, które w określonym przez nas stopniu nasyci nasz napój odpowiednią ilością dwutlenku węgla. Niektóre z dostępnych na rynku tego typu produktów posiadają funkcję dodania syropu czy soku, co dodatkowo wzbogaci smak naszej wody sodowej.

Napisz odpowiedź bądź skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

11 − 4 =