Dlaczego warto samemu mielić kawę?

Dlaczego warto samemu mielić kawę?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Zapach i smak świeżo zaparzonej kawy o poranku pobudza i dodaje energii. Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez jej wypicia. Warto zadbać, aby był to zarówno produkt dobrej jakości, jak i prawidłowo przygotowany do spożycia. Idealnym rozwiązaniem jest zakup ręcznego lub elektrycznego młynka i samodzielne mielenie ziaren. Najlepiej tuż przed spożyciem, ponieważ pozwala to na wykorzystanie pełni smaku, aromatu i właściwości odżywczych kawy.

Walory smakowe i zdrowotne świeżo zmielonych ziaren

Spora część miłośników kawy sięga wyłącznie po napar, który został przyrządzony ze zmielonych przed momentem ziaren. I trudno się temu dziwić. Ziarna kawowca zawierają w sobie aromat i olejki eteryczne, które w intensywny sposób wydzielają się w procesie mielenia. Niestety już po kilkunastu minutach intensywny zapach zaczyna się ulatniać. To właśnie dlatego nie ma nic lepszego, niż skorzystanie z młynka tuż przed zaparzeniem małej czarnej. Ważna jest także jakość samych ziaren. Warto wybierać te ze sprawdzonych plantacji, szczególnie z Ameryki Południowej czy Azji, jak na przykład te dostępne pod adresem https://mkcafe.pl/kawy/kawy-ziarniste. Kawa ziarnista jest nie tylko zdrowsza i bardziej aromatyczna, ale też po prostu dużo smaczniejsza. Dobrze jest przy tym pamiętać, że im drobniej zmielone są ziarna, tym intensywniejszy będzie smak naparu. Istotna jest też jakość wody. Codzienne mielenie kawy tuż przed jej spożyciem może być naprawdę niezwykłym rytuałem, na który z niecierpliwością będziemy czekać. A zapach roznoszący się po domu pobudzi zmysły nawet najbardziej wytrawnego smakosza.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*