Wino to trunek uznawany za najbardziej elegancki, dlatego często gości na naszych stołach w trakcie uroczystych przyjęć. W sklepach znajdziemy zarówno gatunki wytrawne czy słodkie, jak i różowe i musujące – każde z nich ma swoich wielbicieli na całym świecie. Zaznaczmy, że w przypadku wymienionych rodzajów różnice w smaku są znaczące, zwłaszcza dla znawców i osób doświadczonych w piciu omawianego trunku. Istnieją pewne trzy kraje, w których produkuje się wina uznawane za najlepsze. Doskonałym przykładem są choćby wina francuskie, cenione ze względu na wspaniały aromat.
Jeśli mówimy o państwach słynących z produkcji najlepszych win na świecie, to oczywiście nie sposób nie zacząć od wymienienia Francji. Najstarsze winiarnie w tym kraju znajdują się w Dolinie Rodanu, ale nie mniej znanym regionem jest Bordeaux czy Awinion. Wina francuskie słyną przede wszystkim z niezwykle bogatego smaku i aromatu i są to zazwyczaj trunki długo leżakujące, niektóre nawet po dwadzieścia, trzydzieści lat. Najbardziej cenione są czerwone gatunki, takie jak merlot, syrat czy cabernet.
Oprócz Francji z produkcji win znane są także Stany Zjednoczone, a właściwie region Kalifornii. Wyrabia się tutaj bowiem bardzo delikatne, orzeźwiające trunki o różowym zabarwieniu, odznaczające się ciekawym aromatem i dosyć bogatym smakiem, z wyczuwalnym owocowym akcentem. Ponadto cechą charakterystyczną win pochodzących z USA jest wysoka zawartość alkoholu. Nie można też zapomnieć o słodkich winach hiszpańskich w postaci choćby gatunki Rioja. W kraju produkuje się jednak również doskonałe wina białe i czerwone – zarówno wytrawne, jak i musujące.