Wyposażenie lokalu gastronomicznego to bardzo ważny aspekt jego dobrego funkcjonowania. Warto, podczas tworzenia takiego miejsca, poświęcić odpowiednio dużo czasu, wybierając najpotrzebniejsze sprzęty, urządzenia, akcesoria i odpowiednio planując. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że wiąże się to z dużymi kosztami, ale je odstawmy na razie na bok. Podstawowym pytaniem, jakie należy sobie zadać jest to , co tak naprawdę powinno znaleźć się na wyposażeniu lokalu gastronomicznego. Musimy dokonać podziału na wyposażenie zaplecza, czyli kuchni, oraz części dla klientów. W części dla klientów podstawowym wyposażeniem każdego lokalu gastronomicznego, powinny być stoły i krzesła, odpowiednie nakrycia, zastawa, karty menu, a także dekoracje na stołach i ścianach budujące klimat oraz ukazujące charakter wystroju wnętrza. Jeżeli chodzi o kuchnie jej wyposażenie może być uzależnione od tego, w czym się ma specjalizować, ale biorąc pod uwagę ogólny jej sens to powinna ona być wyposażona w odpowiedniej mocy piece, meble do gastronomii ze stali nierdzewnej, na których kucharze będą przygotowywać wszystkie dania oraz inne mniejsze sprzęty jak kuchenka,lodówka czy zmywarka. Potrzebne będą z pewnością duże ilości talerzy, patelni i garnków. Warto także do tego grona dodać chłodnię gastronomiczną, w której będą mogły być przechowywane wszelkiego rodzaju produkty, przez dość długi czas. Takie wyposażenie z pewnością sprawi, że dany lokal będzie postrzegany przez klientów jako solidny i zachęci do jego odwiedzania. Jeżeli chcemy, aby lokal gastronomiczny był naprawdę profesjonalny, to musimy pamiętać o jego należytym wyposażeniu, gdyż jest ono także, obok jedzenia, jest jego prawdziwą wizytówką.