Herbata w Europie znana jest od XVI wieku. Początkowo używana była jedynie jako zioło lecznicze i była dostępna jedynie dla zamożnych osób. Z czasem rozpowszechniła się, a dziś stosowana jest powszechnie w każdym domu. Często używana jest jedynie jako napój, jednak coraz częściej wykorzystuje się jej lecznicze właściwości.
Najbardziej popularna jest herbata czarna, którą znaleźć można właściwie w każdym polskim domu. Picie takiego naparu, ze względu na dużą zawartość teiny, działa pobudzająco na układ nerwowy, poprawia nastrój i wzmacnia pracę serca.
Bardzo popularna jest także herbatka na odchudzanie, która reguluje procesy trawienne i przyśpiesza metabolizm organizmu. Picie takiego naparu jest bardzo pomocne w procesie odchudzania. Najczęściej w tym celu używa się liści herbaty czerwonej lub mieszanek różnych odmian i gatunków.
Oprócz tego często spożywana jest herbata biała, która jest znakomitym źródłem witaminy C oraz ma wpływ na złagodzenie napięć i nerwów. Zielona odmiana zawiera dużo przeciwutleniaczy, przez co może zapobiegać rozwojowi komórek rakowych.
W ostatnim czasie ogromną popularność zyskują herbaty owocowe powstające z mieszanki liści herbaty, owoców i przypraw.