Jeśli kupujesz płytę indukcyjną do swojego domu, możesz się zastanawiać, czy rodzaj używanego na niej garnka ma znaczenie. W końcu są garnki, które twierdzą, że są kompatybilne z indukcją, a inne nie.
Krótka odpowiedź brzmi: nie, garnek nie ma znaczenia. Płyty indukcyjne wykorzystują pole magnetyczne do podgrzewania naczyń, więc będą działać z każdym naczyniem wykonanym z materiału magnetycznego. Tak więc niezależnie od tego, czy masz patelnię wykonaną z aluminium czy z żeliwa, tak długo jak ma ona płaskie dno, będzie działać bez zarzutu na płycie indukcyjnej.
Największą zaletą płyt indukcyjnych jest to, że można je dostroić do dokładnej częstotliwości używanej patelni, dzięki czemu nagrzewają się szybko i wydajnie. Oznacza to, że nie ma potrzeby rozgrzewania ich przed użyciem lub martwienia się o przywierające na nich jedzenie, jak w przypadku innych rodzajów kuchenek, w których ciepło musi podróżować przez metal.
Są jednak pewne rzeczy, o których należy pamiętać podczas używania płyty indukcyjnej:
Upewnij się, że Twoje naczynia są wykonane z materiałów magnetycznych (np. aluminium lub żeliwa). Jeśli używasz materiałów niemagnetycznych, takich jak stal nierdzewna lub szkło, wówczas Twoje garnki nie będą się nagrzewać na powierzchni – więc nie kładź ich na płycie! Warto w sklepach zwrócić uwagę na garnki na indukcje, dobierając je na podstawie właściwych odznaczeń.
Zbyt duża ilość ciepła może spowodować uszkodzenie płyty grzewczej, a nawet wzniecić pożar! Jeśli potrzebujesz więcej miejsca niż oferuje jeden palnik, rozważ zakup dwóch oddzielnych płyt indukcyjnych (lub zakup płyty wielopalnikowej).