Wędzone potrawy to tradycyjne pożywienie, które znane jest od stuleci. Otrzymane w wyniku wędzenia danie charakteryzuje się wysokimi walorami smakowymi. Ponadto produkty przyrządzane w ten sposób nie ulegają szybkiemu zepsuciu. Dlatego dawniej był to jeden ze sposobów na przechowywanie żywności bez utraty jej wartości smakowej oraz odżywczej. Szczególnymi walorami charakteryzują się wędzone ryby. Jednakże do ich przyrządzenia konieczne jest przygotowanie. Z drewnem do wędzenia, o odpowiedniej wilgotności można przygotować ryby w bardzo krótkim czasie.
Ryby przygotowane do wędzenia należy odpowiednio przyprawić, aby w ten sposób charakteryzowały się one wyśmienitym smakiem. Rodzaj przypraw bezpośrednio zależy od gatunku ryby oraz od indywidualnych preferencji smakowych. Najczęściej w czasie wędzenia wykorzystywany jest rozmaryn, bazylia, a także kminek. Istotne jest jednak, aby proces wędzenia przebiegał stosunkowo równomiernie. W tym samym nie należy wzniecać zbyt intensywnego ognia, aby nie doszło do spalenia potraw. Najważniejsze jest, aby w czasie procesu wędzenia wytwarzane były ogromne ilości dymu mającego decydujący wpływ na ostateczny smak potraw.