W restauracjach i lokalach gastronomicznych stale potrzebna jest zagotowana woda. Używa się jej nie tylko do przygotowywania potraw i dań, ale też do wydawania herbaty, kawy i innych ciepłych napojów. Gotowanie małej ilości wody co jakiś czas byłoby bez wątpienia marnotrawieniem cennego czasu. Dlatego w wielu takich miejscach wykorzystuje się warniki, czyli specjalne urządzenia służące do gotowania i co najważniejsze, przechowywania wody w określonej temperaturze. Warniki z powodzeniem mogą być używane również w domach, a także na rozmaitych eventach, ponieważ są przystosowane do pracy w różnych warunkach. Czym dokładnie są warniki i dlaczego warto je stosować w szeroko pojętej gastronomii?
Warniki zazwyczaj mają naprawdę dużą pojemność, a to oznacza, że można w nich gotować i przechowywać dużą ilość wody. Posiadają termostat, dzięki czemu znajdująca się w nich woda zachowuje stałą temperaturę, ustaloną poprzez pokrętło. Jeżeli woda w warniku ostygnie i obniża swoją temperaturę, to warnik zacznie samodzielnie działać, aby ponownie ją podgrzać. Dzięki temu woda cały czas będzie miała oczekiwaną temperaturę, a to pozwoli w dowolnym momencie wykorzystać ją do zaparzenia herbaty lub kawy, czy też do przygotowywania potraw. Warniki działają więc w naprawdę prosty sposób, a w dodatku są wyjątkowo łatwe w obsłudze. Wystarczy podłączyć je do prądu i ustawić odpowiednią temperaturę. Właśnie ze względu na te fakty warniki są nieocenione w gastronomii.