14 lutego 2018

Co to jest glutation zredukowany i po co się go stosuje?

Glutation jest trójpeptydem, czyli składa się z trzech elementów. Jego składowymi są kwas glutaminowy, glicyna i cysteina. Ma wiele pozytywnych właściwości, które wspierają ludzki organizm: wspiera działalność układu odpornościowego, wspiera rozpuszczanie w wodzie szkodliwych substancji, które pochodzą z przemiany materii, a także jest skuteczny w walce z nadmiarem wolnych rodników. Jego głównym zadaniem jest jednak ochrona komórek i ich „centrów energetycznych” przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

Glutationem zredukowanym jest to nic innego, jak dwusiarczek glutationu. Często określa się go skrótem GSH. Jego największe skupienie występuje w mitochondriach komórek. Dzieje się tak, ponieważ w trakcie procesów metabolicznych, w mitochondriach wzrasta produkcja wolnych rodników, a w związku z tym nadtlenek wodoru, co może prowadzić do ich uszkodzenia. Glutation potrafi sobie bez problemu poradzić z tym zagrożeniem – najniebezpieczniejsze postacie wolnych rodników doprowadza do postaci wody, a szkodliwe działanie nadtlenku wodoru neutralizuje. Badania pokazują, że komórki krwinek, które nie posiadają odpowiedniej ilości GSH, ulegają hemolizie.

Suplementacja glutationu jest konieczna, ponieważ z czasem organizm produkuje go coraz mniej, w związku z czym im starsi jesteśmy, tym bardziej zostajemy wystawieni na problemy związane z niedoborem tego trójpeptydu. Należy również pamiętać, że aby osiągnąć najlepszy efekt suplementacji, należy również jeść zbilansowane posiłki, dzięki którym dostarczamy naturalne witaminy oraz być aktywnym.

Napisz odpowiedź bądź skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiem + siedemnaście =